Hoşgeldiniz

Beyin... Ve onun festivali... Kendisi hakkında bir festivali o kadar hakediyor ki....

Evrenin en karmaşık nesnesinden söz ediyoruz. Birgün teknolojik tekilliğe ulaşsak bile beynin seri üretimini yapamayacağımız tahmin ediliyor. işte bu alan sadece nörobilimciler için popüler değil, herkes için popüler bu alan. Malum çoğu zaman kullanmasak, bazı zamanlar ikame organlarımızı tercih etsek bile herkeste bir tane var. Niye ilgi çektiğini anlamak zor değil! Bir de bunu anlatmak daha da zor. Nasıl zor olmasın ki, bizde bunun salatası var! Ben en çok onu seviyorum mesela.

Son derece duygusal bir depolama kapasitesinden söz ediyoruz. Bir de 500 milyon yıl önce alt beyin gelişimini tamamlamış ve ayarları da en az 350 bin yıl önceki insana göre yapılmış. Bugünkü hayatı düşünürsek, bu ayarı dikkate almamız gerekir. Gerçekleştirilen araştırmalar, bir insanın gün içerisinde 70,000 düşünceye sahip olduğunu belirtiyor.

Kaç çeşit beyin tipi var sizce? 2-4-8? Hayır 7 milyar. Ne kadar insana varsa o kadar beyin tipi var. Moleküller, kurgusu, hormanal dengesi, depoladığı anılar, her şeyi birbirinden farklı. Böyle bir şeyi nasıl anlayacaksın? Bir de son derece oyuncu...

Kendisinin oyun oynaması gayet makul, bunu anlatacağım, doğuştan amaçsız bir organdan söz ediyoruz. Kendisi dünyaya geldiğinde ne yapmak istediğini bilmiyor ki, biz bilelim! Cidden öyle. Kendi acısını bile hissedemiyor. Hatta kendi hissettiklerini bile hissedemiyor. Kendi sinirleri bile yok. Dilim dilim doğra canı acımaz. Tüm organlar arasında işlevini bilmeden var olan tek organ. Bir de bu zat-ı muhterem yuvarlak ve iki loblu olması insanın işini doğrusu zorlaştırıyor! Beyninizin Kapasitesi Facebook, Google ve Twitter Hostinglerinden Bile Fazladır!

Biraz ikircikli olacak ama böylesine bir kapasitenin sizin kadar normal olmasını mı bekliyordunuz?

Tıpta malum zaten, psikoloji, kişisel gelişimciler, reklam, eğitim bilimleri, pazarlamacılar, mühendislik bilimler… Daha birçok disiplin beyni çalışıyor. Bilginin doğru kullanımı, Microsoft inanılmaz bir yatırım yapıyor mesela Beta versiyonları var. Bilginin hangi an sunulması en doğru olandır, bunun cevabı verilmeye çalışılıyor. Düşünce kuruluşları, labaratuvarlar, pek çok araştırma şirketi, tüketici, reklam araştırmalarında etkin olarak beyni çalışıyor. Mutlaka duymuşsunuzdur, son 10 yılın belki en popüler alanlarından bu beyin. Merkezi California’da bulunan piyasa araştırma şirketi SharpBrains’in raporuna göre 2015 yılından bugüne nöroteknoloji, tıbbın önünde geçti ve ABD patent enstitüsü tarihinde ilk defa bir alandaki patent başvuruları tıp alanını geçmiş durumda.

İşte Türkiye’nin en büyük beyin festivalinde de sinirbilimciler, genetikçiler, pedagoglar, ileitşimciler, psikologlar, psikyatristler ve pek çok farklı disiplinin katkısıyla olağanüstü bir fikir şölenine çevireceğiz. Orijinal araştırmalar, ilham verici sunumlar, atölyeler, yeni teknolojilerin kullanımı ve sunumu hep bu festivalde olacak. Beyin festivaline hoş geldiniz.

Prof. Dr. Uğur BATI